Dezinfekce je soubor opatření, vedoucích ke zničení mikroorganismů pomocí postupů, které mají za cíl přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci.
Objekty k ošetření:
Stravovací a potravinářské provozy
Zdravotnická a sociální zařízení
Pitná voda
Byty po zemřelých
Ošetření ustájených zvířat proti ektoparazitům
Zemědělské budovy živočišné výroby (drůbežárny, odchovny, atd.)
Ochranná dezinfekce:
Provádí se bez vztahu ke konkrétnímu ohnisku nákazy, tedy i v době, kdy se infekční onemocnění nevyskytuje. Je namířená proti možným cestám šíření nákazy a provádí se stále jako součást komplexních hygienických ošetření.
Ohnisková dezinfekce:
Je zaměřena na zneškodňování choroboplodných zárodků v ohnisku nákazy, s cílem přerušit další šíření infekce. Podle časového sledu se skládá z průběžné a konečné.